Grundrecept glass


Grundrecept glass:

Ingredienser:

2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 dl socker
( 1tsk vaniljsocker om du ska göra vaniljglass)

Värm 1 dl mjölk tillsammans med sockret tills sockret löst sig.
Tillsätt resten av mjölken.
Låt svalna ytterligare.
När smeten svalnat tillsätt grädde och eventuella övriga ingredienser.
Vispa in så mycket luft som möjligt, då blir glassen mjukare och krämigare.
Låt vila i kyl.
Glassen blir bättre om smeten får stå till sig en stund.
När du känner dig peppad på glass och smeten är sval/kall häll den i glassmaskinen och kör igång.


Tips!

- Använd så fet grädde som möjligt. Det behöver inte vara vispgrädde, men det blir lättare att slå in luft i smeten om det är det.


söndag 15 maj 2011

Snickersglass på solrosfrön








Ingredienser
till 0,5 liter:


Glassmet
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

0,5 dl rostade och malda solrosfrön
0,25 tsk salt

Kolasås
25 g margarin
0,25 dl socker
0,25 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk maizenamjöl
1 dl grädde

Värm 1 dl mjölk tillsammans med sockret tills sockret löst sig.
Tillsätt resten av mjölken.
Låt svalna ytterligare.
När smeten svalnat tillsätt grädden och vaniljsockret.
Vispa in så mycket luft som möjlligt. Ju mer luft desto krämigare glass.
Låt vila i kyl.
Glassen blir bättre om den får stå till sig en stund.

Rosta och mal solrosfröna. Blanda sedan i saltet.
Solrosblandningen brukar jag ha i allteftersom när glassmaskinen är i gång.
Har man en glassmaskin där det är svårt att ha i ingredienser under tiden så går det nog lika bra att ha i det innan.

För att göra såsen låt alla ingredienser koka tillsammans i några minuter.
Låt kallna.
Blir såsen för seg när den svalnat späd ut den med grädde.

Kör glassmeten i glassmaskin och när den är klar blanda i såsen i glassen för att bilda rippel.

Inga kommentarer: